Behaaglijkheid en het ontwerpen van systemen voor een prettig binnenklimaat

TITEL : “Thermal comfort and HVAC design for people with dementia.”

AUTEUR(S) : J. van Hoof, H.S.M. Kort en J.L.M. Hensen, Hogeschool Utrecht, Vilans en Technische Universiteit Eindhoven. 2008.

Samenvatting

Dit onderzoek beschrijft hoe belangrijk behaaglijkheid, of thermisch comfort, is voor mensen met dementie. Dit wil zeggen dat men zich prettig voelt bij de temperatuur, de ventilatie en de vochtigheidsgraad van de lucht in de omgeving waar men verblijft. Dit binnenklimaat is dan ook een belangrijk punt om mee te nemen in het ontwerp en de bouw van bijvoorbeeld zorginstellingen, maar ook in de thuissituatie is het van belang. Mensen met dementie hebben een sterke gevoeligheid voor omgevingsinvloeden, daarnaast kunnen zij zich vaak moeilijker uiten, dit heeft veel invloed op hun welbevinden en hun gedrag. Door het binnenklimaat te optimaliseren, kunnen comfort en welbevinden worden verhoogd en kan problematisch gedrag, dat moeilijk is voor de betrokkene zelf en voor de omgeving, worden teruggedrongen

Aanpak

Het artikel is gebaseerd op literatuuronderzoek en op kwalitatief onderzoek door middel van diepte-interviews en vragenlijsten bij thuiswonende mensen met dementie en enkele mantelzorgers.

Conclusies

Mensen met dementie ervaren het binnenklimaat vaak anders dan anderen, door de leeftijd gerelateerde fysieke reacties en door veranderingen in de hersenen die betrokken zijn bij het ontvangen en verwerken van zintuiglijke prikkels. De technologie die zorgt voor klimaatbeheersing, zoals verwarming en airconditioning, moeten zo gemaakt worden dat ook mensen met dementie hun eigen omgeving kunnen aanpassen naar hun wensen, daarnaast moet het natuurlijk ook veilig zijn. Het is belangrijk dat professionals en mantelzorgers, maar ook architecten en technici bewust worden gemaakt van de sensitiviteit van mensen met dementie voor het binnenklimaat en de reacties die ze kunnen hebben als het oncomfortabel is. Er is meer onderzoek nodig om beter vast te stellen in hoeverre de perceptie en gevoeligheid van mensen met dementie anders is dan die van ouderen zonder dementie en of er andere preferenties aan ten grondslag liggen of dat het te maken heeft met het gebrek aan controle over het zelf regelen van het binnenklimaat.

Voor vragen en meer informatie: jvhoof1980@hotmail.com

 

Onderzoeken
Invloed van woonomgeving
Welbevinden in de woning
Behaaglijkheid en het ontwerpen van systemen voor een prettig binnenklimaat

Dit is een van de artikelen gebaseerd op onderzoek van deze auteurs, dit is geschreven voor IFA's 9th Global Conference on Ageing in Canada. Voor deze (Engelstalige) publicatie, klik hier.

Voor een ander (Engelstalig) artikel van J. van Hoof en H.S.M. Kort, dat geschreven is voor deze conferentie, over een ondersteunende woonomgeving voor mensen met dementie, klik hier

Voor een artikel in Denkbeeld van J. van Hoof en H.S.M. Kort 'Een veilige haven', klik hier

Voor een artikel van M. Wijdeveld in Denkbeeld, 'Bezoek aan een 'zorgoase', geen fata morgana', kijk hier