onderzoeken ::: beleving en gedrag ::: gedrag ::: onderzoek
Depressie bij dementie. Ontwikkeling van een richtlijn.

TITEL : “Depression in dementia. Development and testing of a nursing guideline.”

AUTEUR(S) : R. Verkaik, Proefschrift Universiteit Utrecht, Nivel. 2009.

Samenvatting

In dit proefschrift wordt de ontwikkeling, introductie en evaluatie van de richtlijn voor verzorgenden 'Depressie bij Dementie' beschreven.

Aanpak

Meerdere methoden zijn gebruikt, zoals systematisch literatuuronderzoek, klinische toetsen en casestudies op verpleeghuisafdelingen, om de verschillende fasen van ontwikkeling en evaluatie van de richtlijn te ondersteunen en te testen.

Conclusies

Depressie bij dementie heeft ernstige negatieve gevolgen voor zowel patiënten als voor hun verzorgers, het leidt bij bewoners tot een verminderde kwaliteit van leven, een verhoogd zorggebruik en een hogere mortaliteit. Dit was de aanleiding om voor deze populatie een interventie te ontwikkelen. Er werd gekozen voor een richtlijn voor verzorgenden, omdat zij de bewoners dagelijks begeleiden. Als meest voorkomende symptomen zijn depressieve stemming, prikkelbaarheid en vermoeidheid gemeten.
De 'Plezierige-Activiteiten-Methode is gebruikt als basis voor de richtlijn. Deze heeft als belangrijkste elementen: (1) het vaker ondernemen van individuele plezierige activiteiten, en het (2) voorkomen van niet plezierige gebeurtenissen. Op negen verpleeghuisafdelingen is de richtlijn ingevoerd. Dit bleek op drie afdelingen succesvol, op vier matig succesvol en op twee afdelingen niet succesvol. Succes bevorderende factoren werden vooral gevonden op het niveau van het verpleeghuismanagement en de afdelingen. Belangrijke factoren zijn stabiliteit van de organisaties en de afdelingen, een gedeelde belevingsgerichte zorgvisie en de aanwezigheid van een lokale opinieleider. Daarnaast blijkt een positieve houding ten opzichte van de richtlijn en het toepassen van de methode heel belangrijk, zowel van medewerkers als van familie. Zij zijn degenen die een grote rol spelen bij het bedenken en uitvoeren van 'plezierige activiteiten' en het gezamenlijk opstellen van een individueel zorgplan met daarin specifieke activiteiten.

Voor vragen en meer informatie: r.verkaik@nivel.nl

 

Onderzoeken
Beleving en gedrag
Gedrag
Depressie bij dementie. Ontwikkeling van een richtlijn.

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Er zijn twee boekjes met richtlijnen ontwikkeld:
'Depressie' en
'Apathie'

De auteur heeft ook twee handboeken geschreven om somberheid te voorkomen bij mensen met dementie in de thuissituatie:
Voor het 'Handboek voor de hulpverlener', klik hier en
voor het 'Handboek voor de mantelzorger, klik hier

Voor een artikel daarover in het blad Denkbeeld, klik hier

Voor het artikel 'Meer plezier voor depressieve mensen met dementie', van R. Verkaik, B. van Meijel en A. Francke in het 'Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken', kijk hier

Voor een artikel van M. Allewijn in Denkbeeld, 'Gedeprimeerd in de instelling', kijk hier