onderzoeken ::: eten en drinken ::: onderzoek
Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken

TITEL : “Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie – Wetenschappelijke onderbouwing.”

AUTEUR(S) : J.H. Groenewoud & J. de Lange, Kenniskring Transities in Zorg, Hogeschool Rotterdam. In samenwerking met H.J.H. in Den Bosch, Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV). Rotterdam, 2009.

Samenvatting

Dit rapport beschrijft de totstandkoming en wetenschappelijke onderbouwing van de richtlijn 'Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie'.

Aanpak

De richtlijn is ontwikkelt met behulp van uitgebreid literatuuronderzoek naar interventies bij afweergedrag bij eten en drinken. De conclusies uit deze literatuur zijn voorgelegd aan een multidisciplinaire expertgroep. Zij hebben aangegeven hoe belangrijk zij de conclusies vonden en of deze conclusies tot een aanbeveling in de richtlijn zou moeten leiden. Het hele proces is begeleid en ondersteund door een onafhankelijke projectgroep. Daarnaast hebben tien verzorgenden uit drie verschillende verpleeghuizen de conceptrichtlijn een half jaar lang in de praktijk getoetst op helderheid en bruikbaarheid.

Conclusies

De richtlijn is bedoeld om verzorgenden te ondersteunen bij de zorg voor ouderen met dementie die eten of drinken afweren en hen in dergelijke situaties zekerder te laten voelen. De richtlijn geeft handvatten om afweergedrag bij eten en drinken te herkennen, en samen met de bewoner, collega's, de familie en andere zorgverleners te onderzoeken waarom de bewoner eten of drinken afweert. Ten slotte geeft de richtlijn aanbevelingen voor mogelijke interventies. Een eenduidige, systematische aanpak van afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie kan bijdragen aan de continuïteit en kwaliteit van zorg voor deze ouderen, en aan hun kwaliteit van leven.

Voor vragen en meer informatie: J.de.Lange@hro.nl

 

Onderzoeken
Eten en drinken
Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor de richtlijn, klik hier
en voor de samenvatting van de richtlijn, klik hier
Om het stappenplan bij afweergedrag te bekijken, klik hier

Deze richtlijn vormt een aanvulling op de multidisciplinaire richtlijn verantwoorde vocht- en voedselvoorziening van Arcares, uit 2001, die is hier te bekijken.

Op transitiesinzorg.nl en vilans.nl is meer informatie te vinden over deze richtlijn, implementatie en training. Op de site van Vilans is ook meer informatie te vinden over een verbeterprogramma en een toolkit om ondervoeding tegen te gaan.

Voor een artikel van I. Muller-Schoof in TVV, 'Hulp bij omgaan met afweergedrag, tips van en voor verzorgenden', kijk hier