onderzoeken ::: beleving en gedrag ::: gedrag ::: onderzoek
Groepstherapie voor acceptatie en leren omgaan met de situatie

TITEL : “Group Therapy for Patients with Mild Cognitive Impairment and Their Significant Others: Results of a Waiting-List Contolled Trial.”

AUTEUR(S) : L.W.A. Joosten-Weyn Banningh, J.B. Prins, M.J.F.J. Vernooij-Dassen, H.H. Wijnen, M.G.M. Olde-Rikkert en R.P.C. Kessels. Alzheimercentrum Nijmegen, Radboud Universiteit Nijmegen, Donders-Instituut en Wetenschappelijk Instituut voor kwaliteit van zorg, Nijmegen. 2010.

Samenvatting

Mensen met geheugenproblematiek en beginnende dementie moeten leren omgaan met een onzekere prognose en toekomst. Daarnaast worden ze geconfronteerd met verschillende geheugengerelateerde problemen en psychosociale consequenties. Dit onderzoek heeft de effecten bestudeerd van een programma waarin groepstherapie wordt aangeboden met elementen daarin van onder andere gedragstherapie en psycho-educatie.

Aanpak

93 mensen ontvingen de behandeling, waarvan 30 mensen eerst op een wachtlijst werden geplaatst en op die wijze dienden als controlegroep. Voorafgaand en na afloop van de behandelingen zijn metingen verricht, waar de focus lag op algemeen welbevinden, acceptatie, geheugenproblemen in het dagelijks functioneren en gevoel van machteloosheid.

Conclusies

Uit de onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat de groepstherapie de mensen helpt met de acceptatie van hun situatie, ze kunnen over het algemeen beter omgaan met de onzekerheden en de consequenties van hun ziekte. Bij met name de vrouwelijke deelnemers is er een afname te zien in hun gevoel van machteloosheid, dit was bij mannen niet zo zichtbaar.
De interventie maakt de deelnemers bewuster van hun geheugenproblemen en problemen in hun dagelijks functioneren, maar ze leren ook methoden om hier beter mee om te gaan en deze op te vangen. Dit kan hen sterker maken en hen helpen zich aan te passen aan de huidige situatie. Daarnaast kan het hen ook helpen om zich ook in toekomstige situaties en bijkomende veranderingen te handhaven. Dit kan een positief effect hebben op hun gevoel van eigenwaarde en hun kwaliteit van leven. In dit onderzoek zijn geen duidelijke verschillen te zien in algemeen welbevinden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de korte interventieperiode, namelijk 10 weken. In andere onderzoeken is gebleken dat dit soort interventies meer effect hebben als deze plaats vindt over een langere periode.
Concluderend kan worden gesteld dat groepstherapie waarin een combinatie wordt geboden van psycho-educatie, gedragstherapie en training in het omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan, een effectieve ondersteunende methode kan zijn voor mensen met beginnende dementie en geheugenproblematiek. Het kan hen helpen hun situatie te accepteren en hun kwaliteit van leven verhogen.

Voor vragen en meer informatie: M.Vernooij-Dassen@iq.umcn.nl

 

Onderzoeken
Beleving en gedrag
Gedrag
Groepstherapie voor acceptatie en leren omgaan met de situatie

Deze (Engelstalige) wetenschappelijke publicatie is afkomstig uit het vakblad 'Gerontology'. Kijk hier

Voor meer informatie: www.alzheimercentrumnijmegen.nl

Voor een publicatie van de Vlaamse Koning Boudewijnstichting 'Ik blijf een mens-Anders communiceren over dementie: Een uitnodiging tot actie', klik hier 
en kijk op: www.kbs-frb.be