GPS technologie: een ondersteuning?

TITEL : “GPS Technologie: een ondersteuning voor mensen met dementie?”

AUTEUR(S) : M. Runneboom, N. Nijhof, J.E.W.C. van Gemert-Pijnen en H. Boer. Universiteit Twente en Focus Cura. 2010.

Samenvatting

Dit onderzoek heeft zich gericht op de voor- en nadelen van GPS technologie in de ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers of professioneel verzorgers. Daarnaast is bestudeerd in hoeverre deze technologie als ondersteunend is ervaren bij mensen die er ervaring mee hebben en gekeken naar de verwachtingen bij mensen die er nog geen ervaring mee hebben.

Aanpak

Er is een literatuurstudie verricht. Daarna zijn er 2 mantelzorgers en 4 professionals geïnterviewd, die gebruik maken van GPS technologie. Daarnaast werden twee groepsgesprekken gehouden om de verwachtingen omtrent het gebruik van GPS technolgie in kaart te brengen, met 5 mantelzorgers en 4 professionals.

Conclusies

De professionals en mantelzorgers die gebruik maken van GPS technologie bij hun cliënt of naaste met dementie zijn er positief over. Het leverde voornamelijk gevoel van veiligheid op en minder zorgen. Ze waren er geruster op als de dementerende naar buiten ging. Dit leverde voor de mantelzorger een verhoogde kwaliteit van leven op omdat ze zich ondersteund voelden. Bij de professional verhoogde het gebruik de arbeidstevredenheid. Er zijn wel nog wensen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid; dit moet nog verbeteren. Ook zijn verbeteringen in de nauwkeurigheid, het formaat en een langere batterijduur gewenst.
In de groepsgesprekken valt op dat professionals die geen ervaring hebben met de GPS Technologie wel een positief beeld en positieve verwachtingen hebben ten aanzien van het gebruik ervan. Bij de mantelzorgers in het groepsgesprek is dit niet het geval. Zij verwachten er niet zoveel voordeel van.

Voor meer informatie en vragen: n.nijhof@utwente.nl

 

 

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Kijk voor meer informatie op:
www.dementietechnologie.nl