Ervaringen met PAL4

TITEL : “Onderzoek naar in hoeverre PAL4 ondersteuning kan bieden aan de onvervulde behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers.”

AUTEUR(S) : P. Debie, N. Nijhof, M. Hummel en J.E.W.C. van Gemert-Pijnen. Universiteit Twente. 2010.

Samenvatting

Dit onderzoek belicht de onvervulde behoeften van licht dementerende cliënten en hun mantelzorgers. Daarnaast heeft het onderzocht hoe PAL4, een Persoonlijke Assistent voor het Leven, hierin kan ondersteunen.

Aanpak

Bij 20 cliënten en mantelzorgers is een PAL4 systeem geïnstalleerd. Zij hebben vragenlijsten ingevuld en zijn twee keer geïnterviewd. Ook is het videocontact, dat gemaakt werd middels het systeem, geanalyseerd

Conclusies

De onvervulde behoeften die door de betrokkenen en hun naasten als het meest dringend worden ervaren zijn: gebrek aan sociale contacten, dagelijkse activiteiten, gevoel van veiligheid en informatievoorziening. Doordat de behoefte hieraan niet wordt vervuld, wordt de belasting zwaarder voor de mantelzorger.
De evaluaties van het gebruik van het PAL4 systeem laten zien dat het systeem in beperkte mate een ondersteuning voor de onvervulde behoeften is. Doorontwikkeling en de juiste begeleiding bij het gebruik van het PAL4 systeem zullen de ondersteuning voor de cliënten en hun mantelzorgers vergroten. Het is zeer verschillend per mantelzorger en cliënt welke functies van het systeem werden gebruikt. Er is behoefte aan verbetering van het systeem en uitbreiding van de functies. Voor een succesvolle implementatie van PAL4 zal de zorgorganisatie, vanaf het begin, professionals moeten betrekken. Snelle reactietijd op vragen en problemen is hierbij een belangrijke factor. Tevens moet de organisatie zich realiseren wat de juiste doelgroep is voor het gebruik van PAL4. Verder onderzoek zou zich moeten richten op een grotere onderzoeksgroep met een vernieuwd PAL4 systeem, gebaseerd op de bevindingen van dit onderzoek.

Voor vragen en meer informatie: n.nijhof@utwente.nl

 

 

 

Om de officiële samenvatting te bekijken op de website van N. Nijhof, één van de onderzoekers, klik hier

Kijk voor meer informatie op: www.dementietechnologie.nl