Ervaringen met het digitale planbord

TITEL : “Experiences with the digital planing boards in a small-scale group accommodation for people with dementia.”

AUTEUR(S) : Y. Kerkhof. Birmingham City University. (Lid kenniskring lectoraat Technologie in Zorg & Welzijn van Saxion). 2010.

Samenvatting

Dit rapport beschrijft de ontwikkeling van en ervaringen met een digitaal planbord, die voor mensen met dementie als geheugensteun kan fungeren voor de dagstructuur en het onthouden van afspraken. 

Aanpak

Er is een kwalitatief onderzoek gedaan in een voorziening voor kleinschalig wonen. Er zijn interviews gehouden met 7 bewoners. Ook zijn er groepsgesprekken gehouden met mantelzorgers en medewerkers.

Conclusies

De meerderheid van de bewoners was tevreden met het algemene planbord in de huiskamer en de individuele planbords in hun eigen kamer. Het individuele planbord gaf alleen informatie die voor hun relevant was en hielp de bewoners afspraken te onthouden. Het algemene planbord hielp bewoners de groepsactiviteiten en structuur van de betreffende dag te overzien. Er waren nog veel problemen met de gebruiksvriendelijkheid, de installatie en het gebrek aan kennis van de functies. Hierdoor waren mantelzorgers en medewerkers minder enthousiast. Ze zagen wel de mogelijke toegevoegde waarde, maar daarvoor is verbetering, aanpassing en doorontwikkeling noodzakelijk. Daarnaast is het nog niet volledig geïntegreerd in het zorgproces, waardoor het niet efficiënt en niet optimaal gebruikt wordt.
Dit laat zien hoe belangrijk een goede voorbereiding en implementatie is; de medewerkers moeten goed geïnformeerd en geïnstrueerd worden. Zij moeten ervaren dat het gebruik een toegevoegde waarde heeft en niet zo ingewikkeld is. Langdurige samenwerking tussen zorgorganisaties, een softwarebedrijf en onderzoekers is van belang om het planbord optimaal te ontwikkelen en af te stemmen op de wensen en behoeften van de verschillende gebruikers. De potentiële gebruikers moeten hier zoveel mogelijk in betrokken worden omdat dit de kwaliteit en bruikbaarheid voor hen in de toekomst zal stimuleren.

Voor vragen en meer informatie: y.j.f.kerkhof@saxion.nl

 

 

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor meer informatie over het vervolg van dit project en de andere projecten van het onderzoeksinstituut, klik hier