hulpmiddelen ::: activiteiten ::: duofiets
Duofiets

Fietsen is gezond en leuk. Het is voor mensen met dementie ook een zinvolle activiteit. Depressiviteit ligt op de loer bij mensen met dementie. Buitenlucht en buitenlicht helpen bij preventie en genezing van depressiviteit. Bovendien werkt bewegen remmend op de dementie.

Bij beginnende dementie zal het prima gaan om samen te fietsen. Gewoon met zijn tweeën, ieder op een eigen fiets. Wordt de dementie ernstiger, dan gaat zelfstandig fietsen soms niet meer. Ook kan het zo zijn dat iemand door de hoge leeftijd ook niet meer zelfstandig kan of durft te fietsen. Een duofiets kan dan een oplossing zijn.

Bij een duofiets zitten twee mensen naast elkaar op één fiets. U trapt allebei. Fietstochten worden zo weer leuk. Duofietsen zijn stabiel en hebben veiligheidsgordels. 


Financiering

Voor mensen met dementie die thuis wonen is het de moeite waard om te proberen de duofiets vergoed te krijgen door de gemeente op basis van de WMO. Gemeenten zijn al gewend vervoersmiddelen te financieren en participatie is een belangrijke hoofddoelstelling van de WMO. Het zal naar verwachting wel de nodige discussie kosten.